Tietoa koronavilkusta ja sen hyödyistä

Koronavilkku on THL:n tuottama sovellus, jonka avulla puhelimen käyttäjä saa tiedon, jos hän on altistunut hiljattain koronavirukselle. Sovelluksen avulla tulee myös ilmoittaa koronatartunnasta. Vain tällä tavoin sovelluksen parhaan ominaisuudet saadaan käyttöön.

 

Miksi puhelimeen kannattaa ladata koronavilkku?

Koronavilkku-sovelluksen avulla henkilö saa tiedon, jos hän on mahdollisesti altistunut koronavirukselle sekä ilmoittamaan, jos itse on altistanut tartunnallaan muita.

Koronavilkku-sovelluksen käyttäminen on vapaaehtoista eikä sovellus kerää henkilötietoja. Mahdollisen koronavilkkuvaroituksen saanut henkilö ei myöskään saa selville, missä tai kenen lähettyvillä hän on altistunut virukselle.

Mitä useampi henkilö lataa sovelluksen, sen suurempi apu siitä on tartuntaketjujen katkaisemiselle.

 

Kuinka moni suomalainen on ottanut koronavilkun käyttöön?

Koronavilkku-sovellusta käytti helmikuussa 2021 päivätyn tiedon mukaan (18.2.2021) yli 2,3 miljoonaa henkilöä. Sovelluksen tartunnoista on ilmoitettu jo noin 11 000 kertaa ja ilmoitusten perusteella on täytetty yli 22 000 oirearviota. Henkilötietoja ei sen tarkemmin ole tiedossa tietosuojan vuoksi eikä niitä sovelluksen avulla ole tarkoitus kerätäkään.

 

Onko koronavilkusta mitään hyötyä?

Varmasti on, mutta koronavilkku yksistään ei riitä koronatartuntojen vähentämisessä. Koronavilkun lataamisen lisäksi edelleen käsiä tulee pestä ahkerasti, käyttää maskia ja välttää ihmisjoukkoja. Tässäkään asiassa yksi toimenpide yksin ei riitä tartuntojen vähentämiseen, vaan koronaviruksen taltuttamiseen tarvitaan monia tehokkaita toimia.

Jos koronavilkku antaa varoituksen tulee henkilön hakeutua koronatestiin ja testivastauksen odottamisen ajan pysyä karanteenissa. Jos koronatulos osoittautuu positiiviseksi saa henkilö terveydenhuollosta tarkemmat ohjeet.

Koronavilkku-sovelluksen avulla ei voida jäljittää altistuneita, vaan tiedot henkilöistä saadaan tartunnan saaneelta henkilöltä.

 

Onko koronavilkkua turvallista käyttää?

Kyllä.

Sovellus ei kerää sinusta mitään tietoja. Kaikki henkilötietosi pysyvät salattuna, vaikka sovellus on sinulla koko ajan käytössä. Sovellus ei myöskään kerää sijaintitietoja.

Sovelluksen toiminta perustuu säännöllisesti vaihtuviin ja satunnaisiin tunnuskoodeihin, joista sovelluksen käyttäjiä ei voida suoraan tunnistaa. Sovellukselle on myönnetty tietoturvamerkki.

Tämä tarkoittaa, että sovellukseen liittyviin tietoturva-asioihin on kiinnitetty erityistä huomiota.

 

Miten koronavilkkua käytetään?

Toimi seuraavasti:

  • Lataa ilmainen mobiilisovellus puhelimeesi sovelluskaupasta (AppStore tai Google Play)
  • Koronavilkku-sovelluksen voi ladata mille tahansa puhelinliittymälle
  • Kun liikut julkisilla paikoilla puhelimesi ja lähellä olevan henkilön puhelin lähettävät toisilleen satunnaisia tunnuskoodeja
  • Puhelin tallentaa automaattisesti tiedon kohtaamisesta
  • Jos sinulla todetaan koronavirustartunta saat terveydenhuollosta avauskoodin
  • Avauskoodi syötetään sovellukseen ja kaikki henkilöt, jotka ovat olleet lähettyvillä saavat nimettömän varoituksen altistumisesta
  • Sovellus varoittaa myös, jos sinä olet ollut henkilön lähettyvillä, jolla myöhemmin on todettu koronavirustartunta.

Huom. Sovellus ei kerää henkilötietoja eikä sijaintitietoja.

 

Ketkä voivat ottaa koronavilkku-sovelluksen käyttöönsä?

Sovelluksen voivat ottaa käyttöön henkilöt, joilla on siihen tarkoitukseen soveltuva matkapuhelin ja voimassa oleva puhelinliittymä. Koronavilkku-sovelluksen voivat ottaa käyttöön myös perheen lapset, joilla on älypuhelin.

 

Viekö koronavilkku -sovellus paljon puhelimen akkua?

Ei vie.

Koronavilkku toimii, kun sinulla on puhelimessa Bluetooth-asetus päällä.

Jos esimerkiksi joudut laittamaan puhelimen lentotilaan, koronavilkku varoittaa mahdollisesta altistumisesta heti, kun laitat verkkoyhteyden uudelleen päälle.

 

Mistä tiedän, että koronavilkku toimii oikein?

Koronavilkku-sovellus toimii, jos sovelluksen etusivulla lukee “Ei havaittuja altistumisia” ja tiedot on tarkistettu noin tunti sitten. Jos tarkistettu-kohdassa on merkintä esim. edelliselle päivälle, on syytä epäillä koronavilkun toimivuutta.

Päivitä tiedot uudelleen seuraavien ohjeiden avulla:

  • iPhone: Päivitä käyttöjärjestelmä 13.7 ja/tai tarkista puhelimesi asetuksista Altistumisilmoitukset-kohdasta, että aktiivisena alueena on Terveyden ja hyvinvoinnin laitos/Suomi (eikä ”Koronavilkku”).
  • Android-puhelimet (erityisesti Huawei): ota Koronavilkun akun optimointi pois päältä puhelimen asetuksista. Tähän on tulossa korjauspäivitys, mutta siihen saattaa mennä vielä jonkin aikaa.
  • Tarkista akun optimointi -asetukset: Joissain puhelimissa (erityisesti Oneplus) puhelin voi sammuttaa Bluetooth-yhteyden öisin siitä varoittamatta. Voit välttää tämän laittamalla akun optimointi -asetuksen pois päältä.