Etätyöt lisääntyneet huimasti koronapandemian aikana

Koronapandemiaa on kestänyt nyt jo yli vuoden ajan ja tänä aikana monet suomalaiset ovat olleet lähes kokoaikaisesti etätöissä kotonaan. Pandemian alkaessa siirtyminen etätöiden pariin tapahtui muutamassa päivässä ja tuolloin datan käytössä ja puhelinliikenteessä nähtiin jopa 117 % kasvu normaalitasoon verraten. Etätöiden lisääntyminen pienen ajan sisällä oli valtava muutos monelle suomalaiselle ja muutokseen tuli sopeutua aimo harppauksin.

Etätöiden – ja koulun myötä tuli nopeasti omaksua monenlaisia uusia tapoja työskennellä ja pitää yhteyttä muihin työntekijöihin. Hyvin nopeasti monelle myös valkeni, kuinka huonot puitteet kotona on etätöiden tekemiseen. Työpiste ei ole laisinkaan ergonomisesti suunniteltu, oma tietokone on tippunut kehityksen rattaista aika päiviä sitten eikä kotona oleva nettiliittymä toimi laisinkaan odotetulla nopeudella varsinkin, kun yhteyttä käytti samanaikaisesti moni muukin perheenjäsen.

Poikkeusolot toivat mukanaan Teamsit ja Zoomit, jotka tuli omaksua käyttöön muutaman päivän varoitusajalla. Samaan aikaan monella oli huoli yhteyden pitämisestä ikäihmisiin sekä miten he saavat hoidettua muun muassa kauppa-asiat suoraan verkosta.

Moni asia muuttui kertaheitolla eikä normaalitilaan ole vieläkään palauduttu, mutta ihmisten sopeutuminen muutoksiin on ollut ihailtavaa. Varmasti osa viime kevään muutoksista tulee pysyviksi ja osa palautuu ennalleen kunhan koronavirus saadaan kuriin.

 

Poikkeusolon tuomat muutokset näkyvät liittymämuutoksissa

Pandemian jatkuessa useat suomalaiset ovat kiinnittäneet huomiota aikaisempaa enemmän kotinsa laajakaista – asioihin. Kotona vietetään nyt työaika sekä vapaa-aika. Tästä syystä nettiyhteys, suoratoistopalvelut sekä puhelinliittymät tulee olla asianmukaisessa kunnossa.

Mielenkiinto koko ajan kattavampaan 5G- verkkoon on ollut suurta ja, kun verkkoyhteyttä saadaan laajennettua koko Suomen kattavaksi on odotettavissa uudenlaisen teknologian käyttöä sekä datamäärän huimaa kasvua. Tällä hetkellä 5G-liittymät toimivat parhaiten suuremmissa kaupungeissa. Kuuluvuus on monen tekijä summa, joten oman alueen kuuluvuus kannattaa tarkistaa kuuluvuuskartasta. Ota huomioon, että nopeuteen vaikuttaa verkon tekniikka, kuormitus sekä käyttämäsi laite.

Operaattorit kestivät varsin hyvin viime kevään datan käytön kasvun ja puhelinliikenteen määrän nousun varsinkin tiettyjen aamupäivän tuntien aikana, kun ihmiset soittelivat työasioista sekä kyselivät omaisten kuulumisia. Samaan aikaan tyytymättömyys omaan puhelinliittymään kasvoi ja liittymiä vertailtiin ja vaihdettiin aikaisempaa aktiivisemmin. Liittymistä suosituimpia olivat Elisan ja Telian liittymät. Lapsille liittymäksi valittiin usein DNA liittymä.

On hyvin todennäköistä, että myös pandemian jälkeen osa Online-tilaisuuksista ja etäpalavereista jää käytäntöön, koska viimeinen vuosi on opettanut ja näyttänyt, että yhteyttä voi pitää sujuvasti etäyhteyksilläkin. Ihminen on kuitenkin luonteeltaan sosiaalinen ja haluaa osan ajastaan viettää toisen ihmisen kanssa kasvotusten, joten koronapandemian hellittämistä odottaa jo monet.

 

Paranna etätöiden tekoa kotona pienillä muutoksilla

Nopea netti. Mikään ei ole sen ärsyttävämpää kuin huonosti toimiva nettiyhteys. Nykypäivänä ei tarvitse enää tyytyä pätkivään yhteyteen, vaan tarjolla on huippunopeita liittymiä hyvillä liittymätarjouksilla.

Tietoturva asiat kuntoon. Viime aikoina on keskusteltu paljon hyperturvallisuudesta. Liian moni suomalainen luottaa siihen, ettei hakkerit ole kiinnostuneita heidän laitteillaan olevista tiedoista. Aina taustalla ei olekaan tietojen kalastelu, vaan ainoastaan vahingon tuottaminen laitteelle. Tietoturvan tarkoituksena on suojata koneellasi olevaa tietoaineistoa sekä tietojärjestelmää ulkopuolisista vaaroilta. Tietoturvan avulla pystyy välttämään laitteella olevien tietojen urkkiminen sekä luvaton käyttö. Pienillä turva-asioilla pystyt välttämään laitteesi suojauksen. Suojaa laite salasanalla, kirjaudu aina käytön jälkeen ulos ohjelmasta ja käytä kaksoisvahvistusta. Aiheesta laajemmin MTV3 uutisista.

Tehokas tietokone ja tarpeeksi suuri näyttö. Pysyäkseen teknologian muutoksessa mukana tulisi laite päivittää uuteen noin kahden vuoden välein. Koneella on saattanut pärjätä kotona vapaa-ajalla, mutta etätöitä tehdessä suuremmat tiedostot, etäpalaverit sekä eri sovellukset saattavat vaatia parempia tehoja koneeltasi. Ota huomioon, että voit vähentää verotuksessa työhuoneen sekä etätöihin liittyvä kustannuksia. Vähennyskelpoisiksi lasketaan muun muassa työhuone, työvälineet sekä tietoliikenneyhteyksistä aiheutuneet kustannukset. Aiheesta tarkemmin Vero.fi.

Vastamelukuulokkeet. Kun itse tekee etätöitä kotona saattaa samassa taloudessa asuvat henkilöt olla myös etäyhteyden päässä esimerkiksi opettajaan. Töiden tekeminen keskeytyy koko ajan ja taustalla oleva hälinä häiritsee keskittymistä ja palaverien kuuntelemista. Vastamelukuulokkeista on korvaamaton apu tähän ongelmaan.