Lapselle puhelin – Opeta lapselle turvallinen puhelimenkäyttö

Lapselle haluttaisiin ostaa oma puhelin, mutta monia vanhempia huolettaa, miten opettaa lasta käyttämään puhelinta turvallisesti? Moni vanhempi kaipaa vinkkejä, mitkä asiat kannattaa ottaa puheeksi netin käytössä ja viesteihin vastaamisessa. 

 

Pelisäännöt selviksi yhdessä lapsen kanssa

Keskustelkaa hyvissä ajoin ennen puhelimen hankintaa lapselle, mitä vaaranpaikkoja netissä voi olla ja mihin lapsi saa mennä puhelimellaan itsekseen. Kun molemmin puolinen luottamus on saavutettu, voivat vanhemmat antaa lapselle vapauksia puhelimen käyttöön.

Yleensä kun asioista on keskustelu avoimesti kotona, ymmärtää lapsi ettei vanhemmat rajaa puhelimen käyttöä rangaistakseen lasta, vaan koska verkossa voi olla epäilyttäviä sivustoja, mitkä eivät ole suositeltuja lapsille. Netissä voi olla myös huijareita, jotka yrittävät kalastella lapselta tietoja, joilla voi olla haitallisia vaikutuksia.

 

Tunnista riskit – varaudu ja ennakoi

Usein vanhempia huolettaa eniten lapsen puhelimenkäytössä tietoturvallisuusasiat.

Tietoturvavuotojen minimoimiseen on käytössä erilaisia apukeinoja eri puhelinoperaattoreilla. Suosittelemme ottamaan liittymään jo hankintavaiheessa suojausmekanismeja varsinkin, jos kyseessä on liittymä lapselle. Erilaisilla tietoturvapalvelujen käyttöönotolla pystyy varsin tehokkaasti estämään haitallisten sivustojen käytön ja muut turvallisuuteen liittyvät asiat.

Voit ottaa lapsen puhelinliittymään esimerkiksi suojatun tai yksityisen yhteyden, selaussuojauksen, sisällönestotyökalun tai kiristysohjelmasuojauksen. Lapsen puhelimeen sekä omaan kannattaa ottaa myös antivirus-ominaisuus, joka estää tehokkaasti verkosta tulevat hyökkäykset.

 

Lapsille sopivat pelit

Pelien ikärajoja Suomessa valvoo Euroopan kattava PEGI-järjestelmä. PEGI:n tehtävä on auttaa vanhempia tekemään harkittuja päätöksiä videopelejä ostettaessa. Tarkistamalla pelin ikärajasuosituksen pystyy varmistamaan, että valittu peli on lapsen ikätasoon sopiva. PEGI-luokituksen numero ei siis kerro suinkaan pelin vaikeusasteessa, vaan siitä minkä ikäiselle pelaajalle pelin katsotaan sopivan.

Kun valitset lapselle peliä, katso PEGI-sisältömerkintä. Näiden avulla tunnistat, mikä peli sopii lapselle. Pelaamista ei ole syytä pelätä, oli kyse sitten puhelimella pelaamisesta tai tietokoneella. Kunhan pelisuositukset ja yhteiset perheen pelisäännöt ovat selvillä, on lapsen pelaaminen videopelien maailmassa turvallista.

Ikärajamerkinnät lyhyesti:

PEGI 3 – peli sopii kaiken ikäisille. Peli ei sisällä mitään ääniä tai kuvia, jotka voisivat pelottaa nuorta pelaajaa.

PEGI 7 – pelit saattavat sisältää kohtauksia tai ääniä, jotka voivat olla pelottavia hyvin nuorille lapsille.

PEGI 12 – pelit ovat videopelejä, jossa voi esiintyä väkivaltaa tai seksuaalista sisältöä fantasiahahmoja kohtaan.

PEGI 16 – videopelit ovat hyvin todentuntuisia. Pelin sisällössä voi esiintyä väkivaltaa, erotiikkaa sekä huumausaineiden käyttöä.

PEGI 18 – on aikuisluokitus, jossa väkivallan taso on raakaa. Peli voi sisältää moraalitonta tappamista sekä seksuaalisia kohtaamisia ja huumausaineiden käyttöä.